Natuurlijk Vaktherapie 
 

Ouder-“intervisie” met collega ouders ;-)

Ervaar jij ook een (grote) druk in het dagelijks leven om alle ballen in de lucht te houden?
Ervaar je daardoor ook vluchtigheid in je dagelijkse contacten met andere ouders?
Merk je dat je soms wel een steuntje in de rug kan gebruiken (of een schouderklopje 😉) omdat je opvoeden soms flink uitdagend vindt? Ontbreekt het jou ook wel eens aan draagkracht of veerkracht om soepeltjes over “de gewone” hobbels in de opvoeding van je kinderen heen te komen  (omdat je nog moe bent van de vorige werk- / opvoed- /relatie-'uitdaging')?

Zullen we opvoeden eens een serieuze  status geven? En het spreekwoord "You need a Village to raise a Child" écht gaan erkennen?
'Intervisie', dat klinkt misschien wat zakelijk. Schrik niet, dit kan iedereen (leren). Per avond is voor twee mensen ruimte om een situatie in te brengen uit je dagelijks leven met je kinderen die je lastig vindt. Onder het genot van een kop thee (of koffie) kun je naar elkaar luisteren, elkaar bevragen en elkaar inspireren.

Niet iedereen heeft vrienden, buren of collega's in de buurt met kinderen in ongeveer dezelfde leeftijd. Of je hebt die wél, maar ervaart geen 'open connectie' of de juiste klik.
Ik geloof in verbinding tussen mensen. voel een sterke missie om (jonge) ouders met elkaar te verbinden.
Verbinding in kracht èn in kwetsbaarheid.
Sociale contacten en sociale steun maken in mijn beleving hèt verschil. Op dit moment doen 1 op 7 kinderen een beroep op de GGZ, ik geloof erin dat dit kan verminderen als ouders elkaar meer ‘weten te vinden’. Samen weet je best veel namelijk. In verbinding krijg je meer zicht op ‘het gewone leven’ en alle rafelrandjes die daarbij horen. Samen kunnen je de lat minder hoog leggen,  wijsheid uitwisselen en tijd nemen voor elkaar.

Doelen;
• met andere ouders kunnen sparren
• elkaar spiegelen en bevragen
• met een open mind naar elkaar luisteren
• doorbreken van de individualistische samenleving
• normaliseren van problemen
• nieuwe ‘maatjes’ leren kennen
• een klankbordgroep hebben
• elkaar inspireren
• gewoon even kunnen spuien of je hart luchten

Je zult zien dat, wanneer je kiest voor werkelijke en langdurige verbinding in kwetsbaarheid en op basis van wederzijds respect, er hele waardevolle en jarenlange contacten kunnen ontstaan.

Je kunt eens bij een buurtteam of bij een welzijnsorganisatie bij jouw in de buurt informeren of zij groepen samenstellen en jullie bij de start van ouder-intervisie  (kosteloos) kunnen begeleiden.
Vaak zijn er bij jou in de straat, bij jouw kinderen op de opvang of school ook andere ouders die behoefte hebben aan verdiepende uitwisseling met elkaar.

Mocht je zelf een groepje samengesteld hebben en je wil je een begeleide start maken? Is bovenstaande route in jouw buurt of gemeente niet mogelijk of voor jou niet wenselijk? Is er een eigen bijdrage mogelijk? Dan kunnen jullie contact met me opnemen om te informeren naar de mogelijkheden.

Ook kunnen in 2025 organisaties mij inhuren om ouderintervisie te begeleiden. Mijn expertise is  het neerzetten van een veilige sfeer en het gebruiken van speelse werkvormen.  Vanaf 2026 hoop ik ook medewerkers van buurtteams en welzijnsorganisaties te kunnen gaan bijscholen zodat er steeds meer ouders zich verbonden en gesteund kunnen voelen in het ouderschap d.m.v. ouder-intervisie.