Natuurlijk Vaktherapie 
 

Gevoelige mensen

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit heb ik lang “vervelende” woorden gevonden, ik kreeg er een beetje “jeuk” van. Misschien associeerde ik dit met het woord "overgevoelig", niet bepaald een woord met een positieve bijklank... 

Inmiddels is er meer over bekend en heb ik mijn eigen gevoeligheid gelukkig ook leren herkennen en omarmen. 

1 op de 4 a 5 mensen is gevoeliger. Zowel mannen als vrouwen.

Als je hoog gevoelig bent, verwerk je informatie op een andere manier dan mensen die dat niet zijn. Je merkt veel prikkels op, die sterk binnenkomen en die je diepgaand verwerkt.

Gevoelig zijn heeft vele voordelen; je bent bijvoorbeeld sensitief, empathisch, rechtvaardig, integer, enthousiast, gedreven, onderzoekend, flexibel en creatief (in doen en/of denken). Je hebt een sterkere intuïtie. Je voelt snel en makkelijk aan hoe de sfeer is en hoe anderen in hun vel zitten. Je zintuigen staan meer ‘open’ waardoor je ook meer kunt genieten van wat je hoort, ziet, ruikt, voelt of proeft. 

Anderzijds ben je hierdoor ook sneller overprikkeld. Je ervaart sneller stress. Misschien voel je je sneller niet begrepen door anderen of onprettig bejegend.

De kunst is om je gevoeligheid te accepteren en erkennen en heel erg dicht bij jezelf te leren blijven. Keuzes te leren maken die goed en veilig zijn voor jou. Wat heb jij nodig om  jouw plek te vinden in onze maatschappij? Hoe kan jouw gevoeligheid een meerwaarde worden in jouw leven? Hoe kun jij met de mensen om jou heen communiceren over wat er bij jou van binnen gebeurd?

Ik ga graag samen met je op onderzoek uit naar wat jij nodig hebt!